Betondarálás

Magyarországon a mai napig jelentős gondot jelent az építőipari bontási hulladék. Jelenleg a keletkező anyagot egy lerakóba kell elszállítani, majd onnan beszerezni a zúzott törmeléket, ami az utak és más építmények alapjába kerül. Sok esetben a betontörmelék használhatatlan tulajdonosa számára méretéből adódóan, ezért az elszállítása nemcsak drága, de az illegális lerakást is növelheti ha valaki nem a lerakóba viteti a törmeléket. Európában már helyben dolgozzák fel, zúzzák össze az anyagot, ami nemcsak olcsóbb, de a környezetet is óvja. A GUIDETTI MF450 típusú, önjáró, lánctalpas kőtörő berendezés képes az épületek inert bontási hulladékának (sitt) helyszíni feldolgozására, őrlésére. Ez a hulladék állhat betonból, téglából, vakolatból, szilikát alapú kötőanyagokból, de akár terméskőből is. A keletkező szemcsés anyag helyben, a betonozásnál újrahasznosítható, vagy továbbértékesíthető.
Mire jó a darált beton?
Manapság egyre elterjedtebb az a nézet, hogy az építési törmelékeket újra kell hasznosítani. Ennek első lépcsőfoka a törmelék szétválogatása, mivel különböző anyagokat különböző módon hasznosíthatunk. A betont például betondarálás segítségével aprítjuk fel, hogy később felhasználhassuk.
Míg az eszköz működtetése nem szennyezi jobban a környezetet, mint például egy markológépé, segítségével megtakarítható a teherautók oda-vissza útja a lerakóig és megelőzhető, hogy a keletkező sittet valahol a természetbe illegálisan elhelyezzék.

Magyarországon főleg kisebb építkezéseken, bontásoknál gyakori, hogy a teherautók elindulnak a sittel, de annak végállomása nem a lerakóban van, hanem az erdőszélen, patakparton, amivel a szabálysértők persze komoly összegeket spórolnak, de a környezeti károk ennél jóval súlyosabbak. Ha helyben dolgozzák fel, darálják le a sittet, akkor töltőanyagnak használhatják pl. útalapba, stb…. Továbbá a keletkező zúzalék pénzt ér, tovább lehet értékesíteni, ezért senkinek sem érdeke a természetben megszabadulni tőle.

+36-70/773-0060

betonzuzo@katiep.hu